Sanofi-GSK’s nieuwe generatie COVID-19 boostervaccin: robuuste immuunrespons tegen Omicron-varianten

Sanofi kondigt gegevens aan van twee proeven met een nieuwe generatie boostervaccin, COVID-19, gebaseerd op het Bèta-variant antigeen en met Sanofi’s pandemisch adjuvans. De aankondiging werd op 13 juni 2022 gepubliceerd op de website van het bedrijf.

COVID-19 blijft evolueren en de combinatie van het ontstaan van varianten en de afnemende immuniteit zal waarschijnlijk leiden tot de behoefte aan extra boosters, althans bij bepaalde populaties. De Beta-variant brengt vergelijkbare mutaties tot uiting in verschillende zorgwekkende varianten, waaronder Omicron, waardoor het een sterke kandidaat-vaccin is om brede bescherming te bieden tegen verschillende stammen van COVID-19. Op basis van de kruisneutralisatiegegevens van de onafhankelijke AP-HP studie geloven wij dat deze booster van de volgende generatie een belangrijke rol kan spelen in vaccinatiecampagnes voor de volksgezondheid.

zegt Thomas Triomphe, Executive Vice President, Sanofi Vaccines.

In de eerste studie, de Fase 3-studie, induceerde Sanofi’s kandidaat-vaccin van de volgende generatie (op dag 15 na immunisatie) aanzienlijke verhogingen van de antilichaamtiters ten opzichte van de uitgangswaarde tegen verschillende van de onderzochte varianten (15-voudige verhoging tegen het moedervirus en 30-voudige verhoging tegen de Beta-stam) bij volwassenen die eerder waren voorbereid met het COVID-19 mRNA-vaccin. Specifiek tegen Omicron tonen voorlopige gegevens een 40-voudige toename tegen de Omicron BA.1-stam. Sanofi’s nieuwe generatie boostervaccin genereerde tweemaal zoveel neutraliserende antilichamen tegen Omicron BA.1 en BA.2 als het boostervaccin op basis van Sanofi’s eerste generatie ouderboostervaccin.

Parallel aan de Sanofi-studie werd een onafhankelijke studie uitgevoerd door de Assistance Publique – Hôpitaux de Paris (AP-HP). Uit de onafhankelijke studie bleek dat na een eerste vaccinatie met twee doses Pfizer-BioNTech-vaccin, de nieuwe generatie Sanofi-booster een hogere immuunrespons opwekte (in termen van neutraliserende antilichaamtiters) dan de Pfizer-BioNTech-booster of de eerste generatie Sanofi-booster, die beide gericht waren op de oorspronkelijke D614-ouderstam.

Het percentage deelnemers van wie de neutraliserende antilichaamtiters tegen de oorspronkelijke SARS-CoV-2-stam D614 tussen dag 0 en 15 met ten minste het 10-voudige stegen, bedroeg

76,1% (95% CI 64,5-85,4) voor de nieuwe generatie booster van Sanofi,

63,2% (95% CI 51,3-73,9) voor de BioNTech-booster van Pfizer, en

55,3% (95% CI 43,4-66,7) voor Sanofi’s booster van de eerste generatie.

In dit onderzoek, waaraan 247 mensen deelnamen, produceerden alle drie de vaccins niet-bindende antilichamen tegen de Omicron BA.1-variant. Volgens de COVIBOOST-resultaten genereerde de Sanofi-GSK-kandidaat van de volgende generatie de sterkste immuunrespons.

In beide studies werd het vaccin van de volgende generatie van Sanofi-GSK goed verdragen en had het een goed veiligheidsprofiel. In de VAT02 cohort 2 studie werd een klein aantal (minder dan 4%) graad 3 reacties gerapporteerd, die allemaal kortstondig en niet ernstig waren.

Parallel aan de lopende wettelijke evaluaties van hun kandidaat-vaccin van de eerste generatie hebben Sanofi en GlaxoSmithKline gewerkt aan de ontwikkeling van een boostervaccin van de nieuwe generatie. Het boostervaccin van de tweede generatie zal gegevens uit verschillende studies omvatten, naast verdere effectiviteitstests, die naar verwachting eind 2019 zullen zijn afgerond.

Wat is een boostervaccin tegen COVID-19?

Een boostervaccin is een vaccin dat de immuniteit van het lichaam tegen een bepaalde ziekte verbetert. Het wordt meestal gegeven na de eerste vaccinatiecyclus, en soms meer dan eens. Het COVID-19 boostervaccin is ontworpen om de immuniteit van het lichaam tegen het virus, met name de Omicron-varianten, te verbeteren.

Deskundigen bevelen aan om door COVID-19 veroorzaakte virale varianten, zoals de nieuwe Omicron-variant, in te dammen met een volledige dosis vaccin, gevolgd door een boostervaccin enkele maanden later.

Sinds COVID-19 op 11 december 2020 werd toegelaten als een mRNA-vaccin, hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat mensen die niet zijn gevaccineerd vijf keer meer kans hebben om te worden geïnfecteerd en tien keer meer kans hebben om te sterven aan COVID-19 dan mensen die volledig zijn gevaccineerd.

Volgens Israëlisch en Amerikaans onderzoek verdwijnt de immuniteit die door vaccinatie tegen SARS-CoV-2 wordt opgewekt binnen zes tot acht maanden. Dit is bijzonder zorgwekkend nu steeds meer mensen worden blootgesteld aan de meer overdraagbare variant Omicron, die in november voor het eerst in Zuid-Afrika werd ontdekt.

Boosters daarentegen kunnen de antilichaamniveaus weer op peil brengen en een betere bescherming bieden tegen Omicron.

Vaccins helpen je beschermen, of voorkomen tenminste dat je sterft aan de ziekteб en hoe dan ook, Omicron of Delta, een booster zal nuttig zijn,

verklaart Dr. Leo Poon, een viroloog aan de Universiteit van Hong Kong, die Omicron als een van de eersten buiten Zuid-Afrika heeft geïdentificeerd

Plaats een reactie