Wonen in de buurt van pubs, bars en fastfoodrestaurants kan slecht zijn voor de gezondheid van het hart

Wonen in de buurt van pubs, bars en fastfoodrestaurants kan het risico op hartfalen vergroten, zoals blijkt uit nieuw onderzoek gepubliceerd in “Circulation: Heart Failure”, een tijdschrift van de American Heart Association.

Deze omgevingen met kant-en-klare voedselopties worden vaak geassocieerd met ongezonde voedsel- en drankkeuzes, die bijdragen aan cardiovasculaire ziekten, volgens Lu Qi, M.D., Ph.D., hoofdauteur van de studie en hoogleraar aan de afdeling epidemiologie van de Tulane University in New Orleans.

Hartfalen wordt gekenmerkt door het onvermogen van het hart om voldoende bloed te pompen om aan de behoeften van het lichaam aan zuurstof en voedingsstoffen te voldoen. Ondanks de prevalentie ervan zijn er tot nu toe weinig studies die de link tussen hartfalen en de voedselomgeving hebben onderzocht, waardoor deze studie een baanbrekende inspanning is in de langdurige observatie van deze associatie.

Dr. Qi benadrukte: “Terwijl de meeste eerdere onderzoeken zich richtten op de impact van voedselkwaliteit op de gezondheid, benadrukt onze studie de cruciale rol van de voedselomgeving in voedingsonderzoek.”

De onderzoekers analyseerden gegevens van de UK Biobank, een uitgebreide database met gezondheidsinformatie van meer dan 500.000 volwassenen in het Verenigd Koninkrijk. Ze beoordeelden de blootstelling van de deelnemers aan drie soorten voedselomgevingen: pubs of bars, restaurants of cafetaria’s, en fastfoodrestaurants. Blootstelling werd bepaald op basis van nabijheid (wonen binnen een straal van 1 kilometer/0,62 mijl of een wandeling van 15 minuten) en dichtheid (het aantal kant-en-klare voedseluitgangen binnen de vooraf gedefinieerde straal).

De studie, die een follow-upperiode van 12 jaar omvatte, documenteerde bijna 13.000 gevallen van hartfalen via nationale elektronische gezondheidsgerelateerde datasets.

De analyse toonde aan dat een dichtere nabijheid en hogere dichtheid van kant-en-klare voedseluitgangen gecorreleerd waren met een verhoogd risico op hartfalen. De specifieke bevindingen omvatten:

Deelnemers die in gebieden met de hoogste dichtheid van kant-en-klare voedseluitgangen woonden (gedefinieerd als een straal van 1 kilometer/0,62 mijl met 11 of meer uitgangen) hadden een 16% hoger risico op hartfalen in vergelijking met degenen zonder dergelijke vestigingen in de buurt. Individuen in gebieden met de hoogste dichtheid aan pubs en bars hadden een 14% hoger risico op hartfalen, terwijl degenen in gebieden met de meeste fastfoodrestaurants een 12% hoger risico hadden. Degenen die het dichtst bij pubs en bars woonden (binnen 500 meter/0,31 mijl) hadden een 13% hoger risico, en degenen in de nabijheid van fastfoodrestaurants hadden een 10% hoger risico in vergelijking met degenen die verder weg woonden (meer dan 2.000 meter/1,24 mijl).

Opvallend was dat het verhoogde risico meer uitgesproken was onder deelnemers zonder universitair diploma en stedelijke bewoners zonder toegang tot formele fysieke activiteitenfaciliteiten zoals sportscholen.

Dr. Qi merkte op dat deze bevindingen overeenkomen met eerdere studies die de blootstelling aan kant-en-klare voedselomgevingen hebben gekoppeld aan verhoogde risico’s op aandoeningen zoals type 2 diabetes en obesitas, die op hun beurt het risico op hartfalen kunnen verhogen.

De auteurs suggereerden dat het verbeteren van de toegang tot gezondere voedselomgevingen en fysieke fitnessfaciliteiten in stedelijke gebieden, samen met het bevorderen van het behalen van een hoger onderwijsniveau, zou kunnen helpen het verhoogde risico op hartfalen geassocieerd met gemakkelijke maar potentieel ongezonde maaltijdopties te verminderen.

Plaats een reactie