Nieuw Vaccinontwerp: Grieppimmuniteit Benutten voor Snelle COVID-19 Bescherming

Innovatieve Aanpak om Antilichaamproductie te Versnellen

Onderzoekers van de Universiteit van Californië, Riverside, hebben een baanbrekend vaccin ontwikkeld dat bestaande immuniteit tegen griep benut om de productie van antilichamen tegen SARS-CoV-2, het virus verantwoordelijk voor COVID-19, te versnellen.

Deze vernieuwende benadering, geleid door Rong Hai, universitair hoofddocent microbiologie en plantpathologie, beoogt de tijd die ons lichaam nodig heeft om een beschermende antilichaamreactie na COVID-19-vaccinatie te ontwikkelen, aanzienlijk te verkorten.

Normaal gesproken duurt het weken voordat het menselijk lichaam beschermende antilichamen genereert na COVID-19-vaccinatie. Echter, het nieuwe vaccinontwerp maakt gebruik van het bestaande immuunsysteem’s reactie op griep. “Elke vertraging in de immuunrespons op SARS-CoV-2 betekent dat er een periode is waarin mensen slecht beschermd zijn tegen het virus”, legt Hai uit. “Ons vaccin is ontworpen om mensen sneller die beschermende antilichaamreacties te geven, zodat ze niet kwetsbaar zijn voor het coronavirus. Dit is betere bescherming voor iedereen.”

De Wetenschap achter het Vaccin

Het innovatieve vaccin combineert een fusie-eiwit, waarbij het nucleoproteïne van het influenza A-virus en het receptorbindend domein (RBD) van het SARS-CoV-2 spike-eiwit samengevoegd worden. Het virus gebruikt dit spike-eiwit om zich aan celreceptoren te hechten, waardoor infectie wordt geïnitieerd. Antilichamen tegen RBD kunnen dit proces blokkeren en zo celinfectie voorkomen.

Harrison Dulin, de eerste auteur van de studie, schetst de uitdaging: “Om meer B-cellen te activeren en te starten met het produceren van antilichamen tegen RBD, zijn twee stappen nodig. Eerst moet de B-cel het RBD-eiwit tegenkomen, en ten tweede moet de B-cel worden geactiveerd door een helper-T-cel.” Het nieuwe ontwerp versnelt dit proces door gebruik te maken van helper-T-cellen die gegenereerd worden als reactie op een griepinfectie, waardoor de productie van antilichamen tegen SARS-CoV-2 wordt versneld.

Potentiële Impact en Toekomstige Richtingen Het ontwerp van het vaccin biedt aanzienlijke belofte, met name voor landen met beperkte middelen. “Gezien de eenvoud van ons nieuwe ontwerp, zou het niet nodig zijn dat deze landen extra ingewikkelde of dure apparatuur aanschaffen”, merkt Hai op. Deze aanpak zou van vitaal belang kunnen zijn bij het reageren op toekomstige pandemieën, zoals Emma H. Wilson, medeauteur en hoogleraar biomedische wetenschappen, suggereert: “Het zou vooral nuttig kunnen zijn als we ooit te maken krijgen met SARS-CoV-3 of een ander nieuw pandemisch virus.”

Ondanks de bemoedigende resultaten bij muizen, zijn verdere onderzoeken en klinische proeven noodzakelijk om de veiligheid en effectiviteit van het vaccin bij mensen te bepalen. Het team erkent de variabiliteit in bestaande immuniteit tegen griep onder individuen en de noodzaak om het vaccin te testen in diverse immuunachtergronden.

Het onderzoek, dat gebruik maakt van het nieuwe biosafety level 3 laboratorium van de universiteit, toont het potentieel van het vaccin aan in het neutraliseren van levend SARS-CoV-2. Deze doorbraak zou een significante stap voorwaarts kunnen betekenen in ons vermogen om sneller en effectiever te reageren op opkomende virale ziekteverwekkers.

Plaats een reactie