Hoe fysieke activiteit het hart beschermt door de hersenen te kalmeren

Een recente studie geleid door het Massachusetts General Hospital (MGH) heeft een significante link ontdekt tussen fysieke activiteit en cardiovasculaire gezondheid, waarbij benadrukt wordt dat regelmatige lichaamsbeweging niet alleen het hart versterkt, maar ook de geest kalmeert, vooral bij mensen die lijden aan stressgerelateerde aandoeningen zoals depressie.

Gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology, verlicht de studie de rol van de hersenen in de bekende cardiovasculaire beschermende voordelen van fysieke activiteit.

Gedurende een periode van tien jaar volgde de studie 50.359 deelnemers van het Mass General Brigham Biobank. Elke deelnemer vulde een gedetailleerde enquête in over fysieke activiteit, en een subgroep van 774 personen onderging geavanceerde hersenscans om stressgerelateerde hersenactiviteit te meten. De resultaten toonden aan dat degenen die de aanbevolen niveaus van fysieke activiteit bereikten een 23% lager risico hadden om cardiovasculaire ziekten te ontwikkelen in vergelijking met degenen die dat niet deden. Dit beschermende effect was nog uitgesprokener bij mensen met stressgerelateerde stoornissen zoals depressie.

Het onderzoeksteam, geleid door Dr. Ahmed Tawakol, cardioloog in het Cardiovascular Imaging Research Center bij MGH, merkte aanzienlijke verminderingen op in stressgerelateerde hersenactiviteit, met name in de prefrontale cortex. Dit gebied van de hersenen is cruciaal voor uitvoerende functies zoals besluitvorming en impulscontrole, en speelt een sleutelrol bij het moduleren van stressreacties. De studie suggereert dat fysieke activiteit de functie van de prefrontale cortex verbetert, die op zijn beurt helpt om stresssignalen in de hersenen te onderdrukken, waardoor het risico op hartziekten wordt verminderd.

Deze fascinerende bevindingen geven aan dat fysieke activiteit bijzonder gunstig kan zijn voor mensen met hoge niveaus van stress of depressie, en de cardiovasculaire risico’s bijna verdubbelt in vergelijking met degenen zonder dergelijke aandoeningen. Deze ontdekking suggereert dat stressgerelateerde hersenactiviteit een potentiële mediator kan zijn van de gezondheidsvoordelen die voortkomen uit oefening.

De implicaties van de studie zijn diepgaand en suggereren dat de voordelen van fysieke activiteit voor de geestelijke gezondheid een cruciale rol kunnen spelen bij de gezondheid van het hart. “Fysieke activiteit staat bekend om het hart te versterken, maar de impact ervan op stressgerelateerde hersencircuits kan het nog waardevoller maken voor degenen die leven met hoge stress of depressie”, legt Dr. Tawakol uit. Hij benadrukt de noodzaak van meer onderzoek om deze resultaten te bevestigen en mogelijke mediators te verkennen.

In de tussentijd wordt aanbevolen dat gezondheidsprofessionals fysieke activiteit bevorderen, niet alleen als een hulpmiddel voor fysieke gezondheid maar ook als een essentieel onderdeel van mentaal welzijn, met significante beschermende functies tegen cardiovasculaire ziekten, vooral bij mensen die blootgesteld zijn aan psychologische stress. Deze holistische benadering van gezondheid benadrukt de wederzijdse verbinding tussen geest en lichaam, en markeert lichamelijke oefening als een krachtige remedie voor beide.

Plaats een reactie Reactie annuleren

Mobiele versie afsluiten